Choď na obsah Choď na menu

Svetový módny návrhári

 

Svetový módny návrhári

Coco Chanel- vlastným menom Gabrielle Bonheur Chasnel

-bola módna tvorkyňa a zakladateľka značkyChanel existujúcej dodnes.Vniesla do dámskej módy progresívne prvky jednoduchého kostýmu so sukňou a nohavicami.Z bezvýznamnej chudobnej modistky sa vypracovala na najprestížnejšiu módnu značku vo svete.

 

Obrázok

Obrázok

 

 Christian Diorbol jedným z najvplyvnejších francúzskych i svetových módnychnávrhárov.  

Vo svojich módnych kreáciách zdôrazňoval ženskosť. Jeho šaty mali úzke ramená, zúžený pás, zdôraznené prsia a dlhú, širokú sukňu. New Look znamenal revolúciu v dámskom odievaní a opäť urobil z Paríža centrum svetovej módy.      

 

Obrázok

Obrázok

 

 

 

 

 

 

          

 

                                                      

Giorgio Armani

-taliansky módny návrhár, zväčša známy vďaka oblečeniu pre mužov. Dnes je známy vďaka jeho čistým, prispôsobivým odevom. V roku 1971 vytvoril jeho módnu spoločnosť Armani a v roku 2001 bol vyhlásený za najúspešnejšieho talianskeho dizajnéra s ročným obratom $1,691 mld. a osobným bohatstvom $5 miliárd.Pôvodne vyštudoval lekárstvo, ale svoju vášeň našiel vo fotografovaní. Potom pracoval v obchodnom dome La Rinascente ako dizajnér výkladov.

Obrázok

 

Obrázok

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Calvin Klein-je americký návrhár. Pochádza z rodiny maďarského emigranta.Majster farieb, taktiež preslávený svojimi provokatívnymi návrhmi.

Obrázok


 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Clodovil Hernandes-bol brazílsky módny návrhármoderátor a politik.

Módnemu návrhárstvu sa venoval v 60. a 70. rokoch, následne bol pozvaný k práci v televízii ako moderátor, kde moderoval mnoho programov na niekoľko staniciach. Bol prvým brazílskym kongresmanom, ktorý sa otvorene priznal, že je gay.

Blanka Matragi - je česká módna návrhárka

Blanka a jej modely sú preslávené nielen v Česku, ale predovšetkým na Blízkom východe, kde medzi jej popredných klientov patrí európska a libanonská „high society“. Jej modely sú obzvlášť vyhľadávané a obľúbené u sestier, manželiek a dcér kráľov, šejkov a emirov Perzského zálivu.

Modely vytvorené Blankou sú unikátne, a mali o ne záujem nielen bohaté a vplyvné ženy sveta, ale aj módne časopisy a televízne spoločnosti. V rokoch 1982 – 1997 usporiadala veľa módnych prehliadok, na ktorých prezentovala svoje kolekcie. Blanka už vyše dvadsať rokov oblieka high society v Libanone a v Európe.

Yves Saint Laurent

- bol jedným z najvplyvnejších francúzskych i svetových módnych návrhárov20. storočia, spolu s Coco ChanelChristianom Diorom a Hubertom de Givenchy. Tvoril a menil trendy v móde počas svoje vyše štyridsatročnej kariéry. Jeho značka YSL sa stala symbolom kreativity a luxusu

Gianni Versace

-bol taliansky módny návrhár a zakladateľ medzinárodného módneho domu Gianni Versace, ktorý distribuuje parfumymejkap, domáci nábytok a oblečenie. Navrhoval šaty pre známe osobnosti ako Elton JohnSting a princezná Diana. Jeho dlhoročným partnerom bol Antonio D'Amico a spolu otvorene priznávali homosexualitu. Vo veku 50 rokov ho blízko svojho domu na Miami Beach zavraždil Andrew Cunanan.