Choď na obsah Choď na menu

5 najmódnejších európskych miest

 Miláno – mesto mužov v oblekoch

Hlavné mesto Lombardie zosadilo z trónu New York, ktorý dlhé roky zastával post svetového hlavného mesta módy. Niet sa čo diviť, veď Taliani sa považujú za národ, ktorý je priam predurčený pre módu. Pre Miláno je okrem najkvalitnejšej mužskej konfekcie typická najmä výroba topánok.

Ak chcete poznať najvychytenejšiu módnu milánsku štvrť,  kde sídlia butiky všetkých módnych značiek od Giorgia Armaniho, cez Pradu a Louis Vuittona až po Miss Sixty, stačí vám zapamätať si názov Via Montenapoleone. Je talianskym epicentrom módy, kde nájdete zastúpené svetové módne domy, klenotnícke obchody, ale aj obchody menej známych návrhárov.

Na rozdiel od Via Montenapoleone, ktorá ponúka viac „haute couture“ kúskov, nájdete na milánskej Corso Buenos Aires – najdlhšej nákupnej ulici - plno obchodov cenovo dostupnejších značiek.  Do Milána chodia nakupovať nielen kontroverzné osoby z košického Pereša, ale jeho nákupné možnosti v húfnej miere využívajú aj celebrity z celého sveta. 


Londýn – cieľ nákupných maniakov
V meste na Temži nájdete eklektický štýl vo všetkom. Staré sa snúbi s novým nielen v architektúre, ale aj v móde. Londýn je kombináciou rôznych štýlov v rôznej intenzite a jeho symbolom už dávno nie je čaj o piatej a páni v tvídových oblekoch s paličkou v ruke. Londýn je výstredný, extravagantný a provokatívny. Avantgardná móda začínajúcich návrhárov sa prelína s najluxusnejšími značkami renomovaných dizajnérov.

 

Mekkou nákupného Londýna je štvrť West End, do ktorej patria Oxford Street, Regent Street, Bond Street a okolité ulice. Najväčšou nákupnou ulicou nielen v Londýne, ale na svete vôbec, je Oxford Street. Na Regent Street sa týči starobylý obchodný dom Liberty, v ktorom nájdete modely britských dizajnérskych kapacít ako napríklad Vivienne Westwood.  Pre módnych fajnšmekrov sú luxusné značky ako Versace, Cartier, či Jimmy Choo situované na rohu Oxford a Bond Street. Tu sídlia aj vlajkové obchody módnej elity ako Armani, Burberry, DKNY, či Ralph Lauren.

Najdrahšia štvrť britskej metropoly je Knightsbridge, ktorú križuje štrnásť najdrahších ulíc krajiny. Skutočnou pastvou pre oči je návšteva obchodného domu Harrods. Z každého kúta v ňom ucítite kus histórie, luxusu, elegancie a noblesy.


Paríž – šarmantná metropola nad Seinou
Nech je podľa akýchkoľvek oficiálnych zoznamov považované za centrum svetovej módy Miláno, či New York, pre každého módneho znalca aj totálneho laika ním vždy bol a navždy ostane Paríž. Je nielen mestom módy, umelcov a architektonických skvostov, ale aj krásy, šarmu a luxusu. Romantické uličky, čarovné zákutia a slávne parížske bulváre s výkladmi renomovaných svetových značiek vám vyrazia dych. Mená revolučnej Coco Chanel, nápaditého Christiana Diora a kontroverzného Yves Saint Laurenta ostanú navždy synonymom pre parížsku módu. 

 

Cit pre módu vidieť v Paríži na každom kroku. Parížanky sú stelesnením štýlu a elegancie. Majú slabosť pre originálne kúsky, vyžívajú sa v nosení šatiek a pokrývok hlavy (od klobúkov až po baretky) a dokonale kombinujú luxusné módne doplnky. Fantázia a zmysel pre detail im rozhodne nechýbajú.

Najväčším nákupným centrom v Paríži je Galeries La Fayette, ktorá sa nachádza na bulvári Hausmann a pozostáva z troch domov, stojacich oproti sebe. Najstarším nákupným centrom je La Bon Marché, ktoré navrhol sám veľký Gustav Eiffel. Na bulvári Rue de Rivoli nájdete módne značky za dostupnejšie ceny. A za najznámejší bulvár plný prepychových obchodov, voňavých parfumérií, parížskych kaviarní a divadiel sa považuje slávny Champs-Élysées, ktorý je viac ako dva kilometre dlhý. 
 

Barcelona – Katalánsky módny tiger
Provokatívna, ohnivá a temperamentná. Taká je móda v uliciach Barcelony – nákupného lídra Španielska. V krajine koridy a flamenca o nudu a fádnosť nezakopnete ani náhodou. Španielska móda v sebe spája prvky klasiky a extravagancie a necháva sa inšpirovať vášnivou Carmen.

 

Nájdete tu rozmanitosť všetkých štýlov, od elegancie, cez etno až po avantgardu. Španielski módni návrhári milujú pestré farby a vo svojich modeloch používajú kvalitné materiály ako velúr, hodváb, kožušinu. Dizajnérmi, ktorí španielskej móde učinili zadosť, sú nesmrteľný Mariano Fortuny, ktorý navrhol delfskú róbu z plisovaného hodvábu. Paco Rabanne s jeho plastikovými a kovovými kreáciami, ktoré pripomínali stredoveké rytierske brnenia a vesmírnu odyseu. A veľký módny tvorca Cristobal Balenciaga, ktorého inšpiráciou boli Goyove maľby a temperamentné flamenco.    

Najznámejšou a najrušnejšou ulicou Barcelony je La Rambla -  španielska obdoba parížskeho Montmartru. Na každom kroku plná veštkýň, mímov a živých sôch v tých najoriginálnejších kostýmoch a pózach. Na dvojkilometrovej La Ramble sú zastúpené takmer všetky módne značky. Od tých menej známych až po tie najexkluzívnejšie. Atmosféru nabitú južanským temperamentom si tam môžete vychutnávať 24 hodín denne.

Berlín – alternatívne mesto pankáčov  
Móda v Berlíne je každým dňom populárnejšia. Do povedomia ľudí sa dostáva oveľa viac než v dobe, keď v Berlíne vznikali komunity anarchistov, pankáčov a hippies. Berlínčania sa vyžívajú v ležérnosti a uvoľnenosti. Nájdete tu blšie trhy ale aj luxusné butiky. V uliciach Berlína by ste však „vysokú“ módu darmo hľadali. Čím bláznivejšia a originálnejšia módna kreácia, tým lepšie.

Nemci stavajú na osobitosti a uprednostňujú jednoduchý športovo-elegantný štýl bez zbytočných módnych doplnkov. Toto tretie najnavštevovanejšie mesto Európy dýcha rušným kozmopolitným duchom. Skutočná berlínska móda nikdy nie je prvoplánovo pekná a takmer vždy je odvážna.

Medzi najznámejšie berlínske nákupné ulice patria Wühlischstrasse, stredná časť  Oranienstrasse a  Kastanienallee/Oderberger Strasse. Najrenomovanejšie značky ako Armani, Gucci, či Hugo Boss nájdete na Friedrichstrasse a na  Kurfürstendamm.

Centrami módy a lákadlom pre mladých tvorivých dizajnérov sa pomaly, ale isto stávajú aj iné európske mestá. Rím, Krakow, Helsinki, Stockholm a Antverpy začínajú hrať významnú rolu v európskom módnom priemysle a svojou exkluzivitou  šliapu na päty najväčším mestám módy v Európe.

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.