Choď na obsah Choď na menu

Historia

 

História módy

  História módy je pestrá ako móda sama. Pri sledovaní jej vývoja zistíte do akej veľkej miery je súčasná móda ovplyvnená tou minulou. 

Šesťdesiate roky

Oproti minulým rokom sa na výslnie dostáva mladá generácia - ako rovnocenne kúpyschopná oproti generáciám starším. Ideálom ženskej krásy sa stáva mladistvý vzhľad a štíhla postava. Móda už nevychádza z módnych butikov, ale prešla do malých obchodíkov a sama žena si vytvára každodennú módu experimentovaním s rôznymi časťami oblečenia. Začalo sa kombinovať. Nielen farby, ale aj rôznorodé kusy s doplnkami.

Módnym hitom týchto rokov sa stala tzv. minimóda ako rebélia mladých proti zaužívaným pravidlám. Minisukne cigaretového strihu doplnené ľahkou blúzkou, alebo pánskou košeľou- najobľúbenejšia kombinácia na bežné nosenie pre milióny žien bez ohľadu na vek. Samozrejme, doplnené pančuchovými nohavicami, ktoré sú čoraz populármejšie.

 Snáď najväčším objavom 60. rokov, ktorý s obľubou dodnes využívame, sú jeansy. Kedysi oblečenie manuálne pracujúcich ľudí, neskôr súčasť outfitu mladých protestujúcich ľudí proti konzumnej spoločnosti, dnes oblečenie pre každého bez ohľadu na vek, pohlavie a spoločenské postavenie.

Sedemdesiate roky

Pokračujú módne trendy z predchádzajúceho obdobia. Nosia sa minisukne, ale aj maxišaty. Objavujú sa aj dnes tak populárne šortky, čím sa do bežného života ľudí vniesla každodenná štipka erotiky.

Ľudia napodobňujú vzhľad umelcov, hlavne rockových hviezd, nielen v štýle obliekania, ale aj v účesoch, či ženy v použití make-upu. Stierajú sa rozdiely medzi mužskou a ženskou módou tzv. unisexová móda je najväčším hitom.

Revolta mladých pokračuje. Vplyv hnutia hippies plne využili módni tvorcovia a etno-móda sa objavuje v módnych domoch tých najznámejších značiek. Nosia sa kaftany, kimoná, typické kusy odevu z Indie, Maroka, či Afriky. V šatníku ľudí sa tiež objavujú nohavice zvonového typu, ktoré si obliekajú tak muži, ako ženy.

Ako protest proti oficiálnej móde sa stalo punkové hnutie. Agresívna silná móda, ktorej súčasťou boli plátenné vojenské nohavice, potrhané tričká s anarchistickými nápismi, zatváracie špendlíky a ťažké topánky.

Osemdesiate roky

Osemdesiate roky už niekoľkokrát vyhrali nelichotivú anketu ako najnevkusnejšie módne obdobie. Naozaj, nad niektorými módnymi „vychytávkami“ dnes iba neveriacky krútime hlavou. Ako je havajská košeľa zapnutá iba na dva gombíky u mužov, alebo vypchávky na sakách alá námornícky dôstojník u pánom aj dám.

Móda bola ovplyvnená západným svetom a jeho ekonomickým rozmachom. Športové oblečenie sa nosí nielen na športovanie, ale aj bežne medzi ľudí. Začína sa obdobie tzv. šušťákovej módy. Umelé materiály jednoznačne vedú. Jeansy sa objavujú v rôznych strihoch a konečne aj farbách.

   
Deväťdesiate roky

Móda sa postupne vracia k svojim začiatkom. Hlavným nosným prvkom je rifľovina, ako textilná látka využívaná nielen pre nohavice, ale aj košele, šaty, sukne, kabáty. Objavuje sa koža a latex ako sexi materiály pre divožienky a silných chlapov.

Súčasnosť

Dnešná móda je iba recykláciou všetkého, čo tu už raz bolo. Nosí sa všetko, a tak len málokedy môžete prestreliť. Módni tvorcovia ponúkajú svoje modely čím ďalej tým extravagantnejšie. Objavuje sa nový „second-hand“ štýl obľúbený najmä u mladých ľudí. Veľké športové firmy ponúkajú pohodlnú (a konečne vkusnú) módu pre bežného človeka a bežný deň.

Reklama
 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.